tiistai 29. lokakuuta 2013

Kestävän kehityksen -tehtävä


Kestävä kehitys


Sini Nieminen


Ekologinen kestävä kehitys


Ekologisen kestävän kehityksen kannalta erittäin tärkeitä termejä ovat luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemi. Luonnon monimuotoisuus eli biodiveristeetti tarkoittaa laajasti selittäen kaikkea elollisen luonnon monipuolisuutta. Monimuotoisuus ilmenee kuitenkin useilla erilaisilla tasoilla, joista yleisin tarkastelumuoto on seuraavanlainen:


  1. Yhden lajin yksilöiden perinnöllinen muuntelu
  2. Lajidiversiteetti eli lajien monipuolisuus tietyn alueen eliöyhteisössä
  3. Eliöyhteisöjen monipuolisuus tietyllä alueella




Ekosysteemillä puolestaan tarkoitetaan tietyn, yhtenäisen alueen (esimerkiksi järven) eliöiden sekä elottomien ympäristötekijöiden kokonaisuutta. Maantieteelliset rajat, kuten esimerkiksi vuoret, rajaavat ekosysteemejä toisistaan.





Luonnon kestokyvystä saadaan havainnollistava esimerkki ekologisella jalanjäljellä, joka kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisten tai ihmisryhmän kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä syntyneiden jätteiden käsittelyyn.
Kärkipäässä ekologisessa jalanjäljessä tulevat Arabiemiraatit ja Yhdysvallat.
Aikaansaamamme ekologinen jalanjälki onkin kasvanut jo kolminkertaiseksi vuodesta 1960 ja samalla tahdilla vuonna 2050 ihmiskunta tarvitsisi kaksi maapalloa kulutuksensa tarpeisiin.


Ekologisia jalanjälkiä vuonna 2006, Suomi kolmantena.



Ekologisen kestävän kehityksen edellytyksenä onkin, että ihmisen toiminnat eivät aiheuta vaaraa juuri luonnon monimuotoisuudelle eikä ekosysteemille. Suurimpana haasteena ekologiselle kehitykselle on kuitenkin käyttämämme energia, josta suurin ostaa perustuu fossiilisten energialähteiden varaan. Ekotehokasta olisikin käytttää juuri uusiutuvia luonnonvaroja ja yrittää siirtyä ympäristöä vähemmän kuormittaviin tuotanto- ja kulutustottumuksiin.




Sosiaalinen kestävä kehitys


Sosiaalisen kestävän kehityksen tavoitteena on pyrkiä poistamaan ihmisten välistä eriarvoisuutta ja turvata jokaiselle riittävä toimeentulo, perusoikeudet ja antaa kaikille mahdollisuus osallistua päätöksentekoon. Tavoitteena on myös siirtää hyvinvoinnin siirtäminen tuleville sukupolville.


Sosiaalisesti kestävän kehityksen maailmanlaajuisia ongelmia ovat tällä hetkellä lapsityövoimankäyttö, voimakas väestönkasvu, riistokauppa ja köyhyys. Suomessa haasteina ovat työttyömyys, syrjäytyneisyys sekä sosiaalisten erojen kasvu.




Kulttuurinen kestävä kehitys


Kestävän kehityksen alalajeista vaikempana selitettävänä on juurikin kulttuurinen kestävä kehitys. Se tarkoittaa lähinnä erilaisten kulttuurien ja arvojen hyväksymistä ja toimivaa yhteiseloa erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kesken. Tarkoituksena on myös kunnioittaa kaikkien oikeuksia, myös luonnon ja eläinten.




Taloudellinen kestävä kehitys


Taloudellinen kestävyys perustuu raaka-aineiden tehokkaaseen hyväksikäyttöön, tuotantoprosessin energiatehokkuuteen ja tuotteen kierrätettävyyteen. Tavoitteena on siis säästää etenkin henkisiä sekä materiaalisia voimavaroja. Kierrätys on olennainen osa taloudellista kehitystä: mitä enemmän pystymme kierrättämään kulutustavaroitamme, sitä vähemmän uusia raaka-aineita tarvitaan luonnosta uusien valmistamiseen. Tämä on puolestaan hyväksi luonnolle ja sen kantokyvylle.






Kestävän kehityksen ulottuvuudet nivoutuvat toisiinsa









Lähteet:


http://fi.wikipedia.org/wiki/Biodiversiteetti

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ekosysteemi

BIOS 3 Ympäristöekologia, Sanoma Pro, Tenhunen, Holopainen, Sotkas, Tihtarinen-Ulmanen, Happonen, Venäläinen

BIOS 1 Eliomaailma, Sanoma Pro, Holopainen, Sotkas, Tihtarinen-Ulmanen, Happonen, Venäläinen

http://yle.fi/uutiset/wwf_ihminen_ylirasittaa_luonnon_kestokykya_rajusti/5753207

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ekologinen_jalanjälki

http://www.vihreapolku.info/kestava_kehitys/oppimateriaalit/kahdeksan_maapalloa/sosiaalinen_kestava_kehitys

http://www.ktolhanke.net/kestavakehitys/t.35.3.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kestävä_kehitys#Taloudellinen_kest.C3.A4vyys


1 kommentti:

  1. Hei Sini, kylläpä olet ollut ahkera ja paneutunut asiaan hyvin. Joudun vanhanaikaisesti tulostamaan tämän tekstin ja luen sen paremmalla aikaa. Saat sitten kommenttini, mutta hyvältä näyttää. Kiitos!

    VastaaPoista